marți, 22 februarie 2011

Alimente pentru creierul tau

Daca ne gandim la organism ca la un univers, atunci putem numi creierul centrul universului. Cu toate ca sanatatea sa este vitala, deseori il neglijam si chiar uitam sa-i oferim "combustibilul" de care are nevoie: substantele nutritive necesare unei bune functionari.

Neurotransmitatorii


Gandirea este un proces biochimic. Pentru ca celulele creierului sa comunice eficient intre ele si sa formze astfel retele, sunt necesare diferite tipuri de substante numite neurotransmitatori. Acestia sunt alcatuiti din aminoacizi care se gasesc in alimente precum carnea, branza, pestele, etc. Iata trei neurotransmitatori indispensabili sanatatii creierului:

Acetilcolina

Acetilcolina este un neurotransmitator care stimuleaza neuronii. Este indispensabila procesului de memorare si este implicata in miscarea voluntara a muschilor. Alimentele bogate in acetilcolina sunt: galbenusul de ou, alunele, germenii de grau, ficatul, carnea, pestele, laptele, branza si legumele verzi (broccoli, salata, spanac, varza).

Serotonina

Serotonina este implicata in procese precum somnul, starea emotionala, apetitul si sensibilitatea. Pe de alta parte, este un excitant care face parte din sistemul creierului de "recompense", producand senzatia de placere. Persoanele care sufera de depresie cronica pot avea o deficienta de serotonina. Alimente bogate in serotonina sunt: pastele, legumele, cartofii, cerealele.

Dopamina

Dopamina este un neurotransmitator implicat in realizarea miscarilor voluntare si este responsabil pentru anumite stari emotionale. Lipsa sau excesul de dopamina determina anumite afectiuni grave ale creierului, printre care schizofrenia, care este asociata cu excesul de dopamina, si Parkinson. Alimentele bogate in dopamina sunt: produsele lactate, carnea, pestele, fasolea, nucile, soia.

O alimentatie echilibrata, sanatoasa si varianta va avea ca efect buna functionare a creierului tau, la capacitati normale. Cand anumite substante lipsesc din alimentatia ta, apar probleme precum depresia, slaba capacitate de concentrare sau memorie defectuoasa si vei fi tentata sa cauti cauzele acestor probleme in alta parte. Iata cateva alimente care nu ar trebui sa lipseasca din dieta ta:

Pestele



Carnea de peste, asa cum sigur stii, se regaseste printre cele mai sanatoase alimente. Intregul organism beneficiaza in urma unei diete bogate in peste, dar creierul este cel mai "avantajat" din acest punct de vedere. Pestele este cu adevarat un aliment pentru creier, prevenind anumite afectiuni si impiedicand imbatranirea prematura a acestuia. Persoanele care au o dieta bogata in peste prezinta riscuri scazute de a dezvolta depresii sau nevroze. Acidul gras esential Omega-3 este "responsabil" pentru aceste efecte benefice ale pestelui asupra sanatatii.

Ouale



Ouale sunt foarte bogate in proteine si substante cunoscute pentru sustinerea anumitor functii ale creierului, printre care memoria si functiile motorii. Chiar daca iti doresti foarte mult o memorie de elefant, nu este recomandat sa consumi oua in exces. Dincolo de propritatile lor benefice, acestea pot fi si toxice, consumate frecvent si in cantitati mari.

Spanacul



Spanacul contribuie la buna functionare a creierului, asigurandu-i acestuia nutrientii si enzimele necesare pentru intarirea sinapselor si producerea cantitatilor necesare de neurotransmitatori. Spanacul mai are proprietatea de a mentine normal nivelul acidului folic, acesta din urma avand o stransa legatura cu memoria, dar si cu afectiunile cardiace.

Alte alimente pentru creierul tau:



1. Avocado - contine grasimi nesaturate mononesaturate care ajută sangele circulă mai bine deci inmbunatateste oxigenarea creierului. Aveti grija sa cumparati avocado organic!



2. Coacazele - sunt bogate in fibre. Reduc riscul de Alzheimer, imbunatatesc capacitatea de invatare si abilitatile motorii. Coacazele si fructele de padure in general sunt bogate in antioxidanti si sunt perfecte pentru a atenua efectele stresului. Evitati fructele uscate.


3. Somonul salbatic - este bogat in acizi grasi Omega-3 sunt esentiali pentru creier. Aceste grasimi reduc riscul de boli mentale degenerative (cum ar fi dementa),imbunatatesc memoria, starea de spirit, reduc depresia, anxietatea si hiperactivitatea. Evitati: somonul de crescatorie.


4. Nucile - contin o cantitate mare de fibre si sunt bogate in grasimi benefice. Pentru a obtine un impuls de energie imediat mancati nuci. Nucile contin vitamina E, care este esentiala pentru functia cognitiva. Nu trebuie să mananci nuci crude dar evita pe cele cu o mulţime de indulcitori sau amestecuri de condimente.


5. Cafeaua - este buna pentru creier. Stiati ca licoarea neagra contine fibre? Fibrele sunt foarte bune pentru sistemul cardiovascular. De asemenea, cafeaua este cunoscuta pentru efectele sale energizante asupra creierului.


6. Fulgii de ovaz - "Matura stomacului" cum mai sunt numiti nu sunt buni numai pentru sanatatea aparatului digestiv ci si pentru cea a sistemului caridovascular. Continutul de fibre si omega 3 iti dau energie pentru toata ziua. De evitat: fulgii de ovza cu zahar


7 - Fasolea - plina de carbohidrati(creierul foloseste 20% din aportul de glucide zilnic) mai contine si fibre, vitamine, minerale si proteine si este si ieftina pe deasupra.


8 - Seminte - contin proteine, grasimi benefice si vitamina E. Exemple: seminte de floarea soarelui, seminte de susan si seminte de in. Mgneziul si antioxidantii continuti de seminte combat stresul si ajuta la dezvoltarea creierului.

9 - Stridiile - sunt bogate in seleniu, magneziu, proteine si alte substanţe nutritive vitale pentru sanatatea creierului.

Specialiştii în nutriţie recomandă mâncarea stridiilor în stare naturală sau cu oţet

Doar două-trei stridii oferă organismului uman doza zilnică recomandată de zinc, un mineral esenţial pentru funcţionarea normală a sistemului reproductiv masculin, spun specialiştii în nutriţie. Mai mult, studiile au arătat că numărul de spermatozoizi produşi de sistemul reproducător al unui bărbat a scăzut în ultimii 50 de ani, iar factorii de mediu sunt principala cauză. Deficienţele nutriţionale sunt, de asemenea, o altă cauză a scăderii acestora.

Astfel, nutriţioniştii le recomandă bărbaţilor să consume 11 miligrame de zinc pe zi, însă atrag atenţia că peste 40 de miligrame de zinc creşte riscul apariţiei arteroscrelozei. Stridiile oferă organismului 6,5 miligrame de zinc la suta de grame. În plus, acestea oferă organismului şi iod, astfel că 100 de grame de stridii oferă corpului 0,06 miligrame de iod. Stridiile au, de asemenea, seleniu (0,06 miligrame la 100 grame), mangan (1 miligram la 100 grame), fier (5,8 miligrame la 100 grame), oligoelemente şi minerale, precum calciu, magneziu, potasiu, fluor şi cupru.


10 - Rosiile - Tomatele contin licopen, un antioxidant care este deosebit de bun pentru creierul tau. Chiar ajuta la prevenirea dementei. Insa ketchupul nu este bun deoarece contine zahar asa ca mai bine cautati sa mancati rosii proaspete de la producatorii locali.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu