sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Spanacul

Este o plantă anuală, uneori şi bianuală şi are frunzele verzi lanceolate, largi la bază şi mai înguste către vârf, de lungime de la 2 până la 30 cm şi cu lăţimea cuprinsă între 1 şi 15 cm.

Florile sunt galben-verzui., cu diametrul 3-4 mm.

100 de grame de spanac proaspat contine:

* Calorii (conţinut energetic): 20 kcal/85kJ
* Apă: 92,7%
* Albumină: 2,5 g
* Hidraţi de carbon: 1,6 g
* Grăsimi: 0,4 g
* Acid oxalic: 0,8 g
* Carotinoidă: 0,7 mg
* Vitamina B1: 0,1 mg
* Vitamina B2: 0,2 mg
* Acid nicotinic (Vitamina B3): 0,6 mg
* Vitamina B6: 0,2 mg
* Vitamina C: 40-150 mg
* Vitamina E: 2,5 mg
* Fier: 3-4 mg
* Potasiu: 0,45 g
* Calciu: 130 mg
* Cupru: 0,1 mg
* Magneziu: 23 mg
* Sodiu: 65 mg
* Fosfor: 45 mg
* Zinc: 0,22 g

Spanacul este o sursa foarte buna de magneziu si fier. Din pacate daca il preparam acesta isi pierde din majoritatea calitatilor, in plus daca isi schimba culoarea in verde spre galben este bine sa nu mai consumam deoarece poate fi daunator.

Spanacul nu are un continut foarte mare de fier asa cum se crede. Este totusi foarte benefic si un aliment sanatos.







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu