In scop fitoterapeutic se utilizeaza frunzele si uneori semintele.
Planta contine glucide, celuloza, proteine, substante minerale, acidul oxalic liber, pigmenti clorofilieni si carotenoizi.
Are actiune diuretic-depurativa, remineralizanta si vitaminizanta, emolienta, emetica, calmanta.
Planta este utilizata in special in bucatarie in salate, borsuri, ciorbe sau placinte si ca remediu natural in medicina populara.
Uz intern:
- afectiuni pulmonare, dureri de stomac – sub forma de extract, sucuri sau fierturi din frunze, infuzie sau decoct din seminte.
Uz extern:
- vindecarea bubelor – sub forma de cataplasme din frunze fierte sau tocate.
Loboda este bogată în vitamine şi săruri minerale şi foarte săracă în calorii, astfel cei care ţin dietă pot consuma cu încredere această verdeaţă fără mustrări de conştiinţă. Mai este recomandată şi în afecţiunile hepatice.
Buna si pentru tratarea reumatismului.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu