vineri, 21 ianuarie 2011

Reteta culinara pe baza de legume

O cina usoara, hranitoare, ce se poate pregati rapid atunci cand nu avem suficient timp la dispozitie, toti sunt flamanzi, ar manca "ceva" dar nu stiu ce, iar noi suntem in pana de inspiratie.

Salata de ton



Cantitati si ingrediente:

- o conserva de ton in ulei vegetal, bucati -nu maruntit in suc propriu sau apa- deoarece este mai gustoas si mai spornic
- o salata verde
- 2 rosii
- 2 fire ceapa verde sau cateva rondele de praz sau ceapa rosie
- 1-2 oua fierte (optional)
- 100 gr masline
- 2 ligurite mustar cu hrean Knorr
- 3-4 lingurite ulei de masline extra virgin
- zeama de la o lamaie potrivita
- sare si piper (dupa gust)

Mod de preparare:

Se spala salata, rosiile si ceapa. Salata se lasa sa se scurga pe un servet, apoi se rupe bucatele. Rosiile, cepa si ouale se taie felii sau rondele, scurgem uleiul din conserva. Din mustar, ulei de masline, zeama de lamaie si 2-3 lingurite ulei din conserva pregatim dressing-ul. Amestecam mustarul cu uleiul de masline turnandu-l treptat ca la maioneza, adaugam zeama de lamaie, apoi uleiul din conserva.
Asezam salata, tonul, rosiile, ceapa, ouale si maslinele pe o farfurie, adaugam sare si piper dupa gust si picuram cu lingura dressing pe salata.

Salata de ton la pahar


Ingrediente pentru 2 persoane:

  • 1 conserva ton bucati
  • 300 ml iaurt cremos
  • 1 ceapa rosie
  • 2 morcovi potriviti ca marime
  • 1 mar
  • 50g cascaval
  • 1 out fiert tare
  • maioneza preparata dintr-un ou (~100ml)
  • sare, piper
  • cateva fire de sofran


Tonul se scurge de ulei, se amesteca cu ceapa taiata marunt si se imparte (in mod egal!) in 2 pahare. Maioneza se amesteca cu jumatate din cantitatea de iaurt si se toarna peste ton. Urmeaza morcovii, dati pe razatoarea mare, amestecati cu albusul de ou maruntit, si sarati/piperati dupa gust. Marul si cascavul (ambii dati pa razatoarea mare) se amesteca si se impart in cele 2 pahare, iar ultimul strat este format din restul de iaurt. Se decoreaza cu galbenusul de ou, dat pe razatoarea mica, si cu cateva fire de sofran. Se pastreaza la frigider pana la servire (nu mai mult de o zi).

SALATA DE TON CU OREZ SI LEGUME



INGREDIENTE :



150gr. orez,

500gr. dovlecel taiat cuburi,

2 linguri ulei,

2 morcovi fierti taiati cuburi,

1 conserva ton (200gr.),

1 lamaie,

10 masline taiate feliute ,

2-3 linguri maioneza ,

sare, piper,busuioc, oregano.





PREPARARE :


Fierbem orezul in apa clocotita cu sare, timp de 15min.(nu trebuie fiert ca la pilaf).Il rasturnam intr-o strecuratoare, il trecem sub jet de apa rece si-l lasam la scurs.


Intr-o tigaie punem uleiul si calim putin dovleceii ( 4-5 min),trebuie sa ramana putin mai tari. Punem sare si piper pe ei in timp ce sunt pe foc.


Scurgem tonul de ulei, sau apa,daca este in suc propriu.


Intr-un vas punem orezul scurs, morcovi, tonul, maslinele taiate, dovleceii caliti, maioneza, zeama de lamaie, busuioc , oregano, potrivim de sare si piper. Omogenizam bine si dam la rece pentru 30min.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu